Alexander Pil
13 September 2005

Via een managementbuy-out heeft Texim zich afgesplitst van Eurodis. De elektronicadistributeur uit Haaksbergen verkeerde in financiële problemen doordat het Engelse moederbedrijf Eurodis failliet ging. De bedrijfsleiding besloot op zichzelf verder te gaan en kreeg daarbij steun van Twentsche Kabel Holding (TKH), dat een meerderheidsbelang heeft genomen in de nieuwe onderneming.

Van de 150 arbeidsplaatsen in Haaksbergen komt twee derde te vervallen. De doorstart gaat verder met ongeveer veertig commerciële krachten en tien magazijnmedewerkers. Vooral in het magazijn is de klap hard aangekomen. In Twente stond het centrale Eurodis-distributiecentrum voor heel Europa. Doordat de organisatie zich opsplitst, vervalt een groot deel van de logistieke werkzaamheden.

TKH verwacht dat Texim Europe, met circa vijftig medewerkers, op termijn zal groeien naar een omzet van 30 miljoen euro per jaar. In eerste instantie zal het bedrijf zich focussen op de markt in de Benelux en Duitsland. Industriële producten zullen de hoofdmoot van het assortiment zijn, aangevuld met oplossingen die passen bij de THK-activiteiten op het gebied van elektrotechniek, informatievoorziening en telecommunicatie. Pas als het bedrijf winstgevend is, gaat Texim Europe uitbreiden met nieuw personeel.

Het rommelt ook bij andere Eurodis-dochters. Zowel in Oostenrijk als Zwitserland is er een managementbuy-out geweest. Beide takken gaan onafhankelijk verder. De Engelse business-unit Eurodis UK Business Information komt in handen van distributeur Abacus. Rutronik nam de Deense en Zweedse competentiecentra Embedded Systems & Displays en Wireless Products over.

Bits&Chips event sponsor registration-early bird