Pieter Edelman
19 August 2008

De Europese onderzoeksfinancier European Research Council (ERC) heeft zijn eerste 105 beurzen toegekend in het domein Physical Sciences and Engineering. Negen Nederlanders en drie Belgen vielen in de prijzen. Ook zijn Nederlandse tegenhanger NWO heeft afgelopen tijd met geld gestrooid. Een recordaantal van 81 Vidi-subsidieaanvragen werd gehonoreerd en eveneens een recordaantal van 116 jonge wetenschappers krijgt een Vidi-beurs. Dit jaar hoeft voor het eerst de instelling niet meer bij te passen, de NWO hoest het hele bedrag op.

Onder meer Leo Kouwenhoven, Andrew Tanenbaum, Albert van den Berg en Michiel Steyaert kregen een ERC-grant. Kouwenhoven werkt aan het Kavli Instituut voor Nanoscience aan de TU Delft. Hij krijgt 1,8 miljoen euro om in vijf jaar onderzoek naar kwantumopto-elektronica uit te bouwen. Vorig jaar won Kouwenhoven al de Spinozapremie. Andrew Tanenbaum krijgt een beurs voor zijn werk bij de VU aan betrouwbare softwaresystemen. Van den Berg werkt in aan de Universiteit Twente aan microfluidics-systemen. Zijn project, Elab4Life, krijgt de beschikking over 2,4 miljoen euro voor het ontwikkelen van labchips die met elektrische velden detecteren in plaats van met optica. Steyaert ten slotte werkt aan de KU Leuven. Met de beurs gaat hij onderzoek naar RF-CMos voor millimetergolven uitbouwen.

In totaal waren er voor deze ronde van de ERC-beurzen 997 aanvragen binnengekomen. Van de 105 toegekende beurzen wist Groot-Brittannië er 19 in de wacht te slepen, Frankrijk 13. Nederland staat met Italië en Zwitserland op de derde plaats. Binnenkort wordt de tweede ronde bekendgemaakt in het domein sociale wetenschappen. De levenswetenschappen en interdisciplinair onderzoek volgen begin oktober.

Bij de Veni- en Vidi-subsidies ging het leeuwendeel naar de levenswetenschappen. De 81 Vidi-beurzen, bedoeld voor excellente onderzoekers om gedurende vijf jaar een onderzoek uit te werken en een of meerdere mensen aan te nemen, kosten in totaal 49 miljoen euro. NWO kent dit grote aantal subsidies toe naar aanleiding van de vele aanvragen, 393 in totaal. Onder de gehonoreerde zijn twee Twentse beurzen voor spintronica gereserveerd. Tamalika Banerjee gaat op zoek naar nieuwe materialen, Michel de Jong wil juist met silicium aan de slag. Eveneens aan de UT gaat Niels Tas op zoek naar manieren om de atomaire krachtmicroscoop te verbeteren. Ronald de Wolf ten slotte van het CWI heeft een beurs gekregen om het concept van de kwamtumcomputer te verbeteren.

De Veni-beurzen zijn bedoeld voor beginnende postdocs om gedurende drie jaar een onderzoekslijn te ontwikkelen. In totaal trekt NWO hier 24 miljoen euro voor uit. Ook hier was het aantal aanvragen historisch groot, 644 in totaal. Nikai Akopian gaat bijvoorbeeld aan het Kavli Instituut werken aan fotonische transistoren die door een enkel foton worden aangestuurd. Joost Honschoten werkt bij de UT aan het fabriceren van driedimensionale microstructuren met waterdruppeltjes. Aan de TU Eindhoven richt Mircea Lazar zich op flexibele controllers.