Pieter Edelman
15 October 2018

De Europese Commissie heeft besloten een klein stukje van het versnipperde radiospectrum in Europa glad te strijken: vijf frequentiebanden rond de negenhonderd MHz worden door gereserveerd voor rfid, shortrange-iot-verbindingen en voor toekomstige spoorwegcommunicatie. Het gaat om bescheiden stukjes van het spectrum, maar diverse lidstaten hebben er al delen van gereserveerd voor militair gebruik en spoorwegcommunicatie.

Volgens de commissie is er veel potentie voor communicatie over enkele tientallen meters. Daarbij kan in eerste instantie gedacht worden aan uhf rfid-labels, die bijvoorbeeld al voor tolpoortjes gebruikt worden. In de toekomst kunnen ook korte-afstandverbindingen gebruikt worden om iot-sensoren te laten communiceren met een centraal toegangspunt.

900 MHz

Dergelijke toepassingen kunnen simpel zijn, en daarmee goedkoop. Maar doordat ze met verschillende frequenties om moeten kunnen gaan in verschillende landen, wordt de complexiteit weer hoger. Dat houdt de ontwikkeling tegen. De nieuwe regels moeten de adoptie versnellen.

Ook wordt er een twee banden gereserveerd voor toekomstige communicatie op het spoor. Sommige lidstaten gebruiken die gebieden nu al. De Europese Commissie garandeert nu dat ze dat kunnen blijven doen. Wat militaire toepassingen betreft mogen lidstaten bestaande systemen gewoon blijven gebruiken, maar voor nieuwe toepassingen zullen ze naar andere delen van het spectrum moeten overstappen.

BCe24 save the date