Pieter Edelman
3 October 2018

Europa zal de komende twee jaar 1,4 miljard euro uittrekken om mee te kunnen spelen in supercomputers. Een plan daarvoor van de Europese Commissie heeft groen licht gekregen van de Europese ministers. Om de plannen te realiseren worden de Eurohpc-joint undertaking opgericht, een joint venture tussen overheden en bedrijven. 25 lidstaten, waaronder België en Nederland, nemen deel aan dit project.

Volgens de Commissie is het tijd voor een oppepper voor Europese supercomputers. De krachtigste exemplaren van het moment staan in de VS, China en Japan, terwijl het aanbod van data en de vraag naar rekenkracht vanuit onderzoek en bedrijfsleven immer blijven groeien. Het het Europese ecosysteem voor de ontwikkeling van hpc-technologie (high performance computer) is bovendien relatief zwak. Dat is niet goed voor onze concurrentiepositie.

Supercomputer

Het plan voorziet erin de komende jaren twee hpc-systemen in de wereldwijde top vijf te krijgen, plus twee in de top vijfentwintig. Daarvoor wordt een miljard aan publiek geld uitgetrokken plus vierhonderd miljoen vanuit het bedrijfsleven. De supercomputers moeten via openbare aanbestedingen gerealiseerd worden, wat de Europese hpc-industrie een zetje moet geven. Daarnaast worden onder de Eurohpc-vlag onderzoeksprogramma’s naar nieuwe technologie georganiseerd.

Op langere termijn wil Europa ook meedoen in de exascale-race, het streven om een supercomputer te bouwen die meer dan een triljoen (1018) floating-point-bewerkingen per seconde kan uitvoeren. Daarvoor wordt een budget voorzien van 2,7 miljard euro tussen 2021 en 2027.

ASML special