Drie jaar na het eerste idee is het European Institute of Technology (EIT) van start gegaan met een openingsvergadering van de bestuursraad. Het EIT moet onderzoeksinstituten en R&D uit het bedrijfsleven uit Europese landen samenbrengen rond een aantal thema‘s. Veel heeft de start nog niet om het lijf. Martin Schuurmans, ex-topman van Philips Research, werd officieel gekozen tot voorzitter van de raad. Die gaat nu de voorbereidingen treffen tot het kiezen van de eerste twee tot drie onderwerpen in 2010. Daar moeten dan min of meer autonome onderzoeksgemeenschappen rond ontstaan.
Het EIT krijgt een startkapitaal mee van 300 miljoen euro. De financiering voor het onderzoek moet grotendeels komen uit het bedrijfsleven. ’De betrokkenheid van het bedrijfsleven is cruciaal, want het gebrek aan R&D gesponsord door het bedrijfsleven verklaart bijvoorbeeld bijna 85 procent van het gat tussen de EU en de VS‘, zei EC-voorzitter José Manuel Barroso bij de opening. ’Op den duur zal het EIT bijdragen aan een toename van R&D in Europa en aan het dichten van het gat in financiering door het bedrijfsleven, en het zal het deel van het BNP uitgegeven aan R&D dichter brengen bij het doel van 3 procent, dat de lidstaten zichzelf hebben gesteld.‘
De eerste plannen over het EIT gingen uit van een fysiek instituut als tegenhanger van het MIT. Lidstaten zagen dit plannetje van Barroso echter niet zitten. In plaats daarvan bestaat het ’instituut‘ nu uit een klein bestuur, gehuisvest in Boedapest.