Paul van Gerven
28 June 2018

Bedrijven uit de Europese semicontoeleverketen vragen om een verdubbeling van hun publieke r&d-ondersteuningsprogramma naar tien miljard euro (verspreid over zeven jaar vanaf 2021). Dat meldt Reuters, dat inzage heeft gekregen in de aanvraag die naar eurocommissaris Digitale Zaken Mariya Gabriel is gestuurd. Daarin staan ook de aanbevelingen om Europa meer zelfvoorzienend te laten zijn in halfgeleiders en om onderzoeksactiviteiten te verenigen.

Europa_ic marktaandeel
Het meeste marktaandeel heeft Europa in het eerste decennium van de 21e eeuw verloren, maar het neemt nog altijd af. Bron: IC Insights

Enkele jaren geleden bungelde eurocommissaris Neelie Kroes tien miljard euro voor de neus van de Europese chipindustrie om haar marktaandeel te verdubbelen naar twintig procent in 2020, maar kreeg nul op rekest. Het perspectief is nu veranderd, omdat verschillende megafusies in de halfgeleiderwereld en de oplopende handelsspanningen de kwetsbaarheid van Europa hebben blootgelegd. Behalve grotere behoefte aan r&d-support is er nu hernieuwde interesse in het Important Projects of Common European Interest, een mechanisme om staatssteunregels voor industriële projecten te versoepelen.

De aanvraag is onder meer ondertekend door ASML, Globalfoundries en Imec.