Koen Vervloesem
3 October 2007

Het Eureka Eurostars-programma van de Europese Commissie wil samenwerkend en grensoverschrijdend onderzoek en ontwikkeling bij kleinere hightech bedrijven financieren. Op 2 oktober werd het programma officieel gelanceerd in Brussel. Geïnteresseerden kunnen een Eurostars-project opstarten in elk technologisch gebied en moet zich richten op de ontwikkeling van een nieuw product, proces of dienst. De deelnemende partijen moeten tenminste twee kleine bedrijven zijn uit twee verschillende landen die aan Eurostars deelnemen.

Unizo, de Belgische belangenvereniging van zelfstandige ondernemers, vreest echter dat maar een handvol Vlaamse KMO‘s in aanmerking komt voor Eurostars-steun. De voorwaarden zijn te streng, meent de organisatie. Enkel multinationale projecten van KMO‘s die meer dan 10 procent van hun jaaromzet investeren in onderzoek en ontwikkeling komen in aanmerking. Volgens Unizo voldoen in de praktijk enkel spin-offs of subondernemingen van multinationals aan deze regels.

De organisatie adviseert daarom om beschikbare budgetten te gebruiken voor het subprogramma Capacities van het zevende Europese Kaderprogramma, meer specifiek het programma dat onderzoek ten voordele van KMO‘s ondersteunt. Zo komen KMO‘s die aan onderzoek en ontwikkeling willen doen maar er de mogelijkheden niet toe hebben, toch aan hun trekken.