Pieter Edelman
21 December 2005

In 2004 investeerden Europese bedrijven 0,7 procent meer in R&D dan het jaar ervoor. Voor ondernemingen buiten de EU was die groei tien keer zo groot. Dat blijkt uit het tweede Industriële R&D Investeringsscorebord van de Europese Commissie. De opstellers van het rapport onderzochten 700 bedrijven binnen en 700 bedrijven buiten de EU.

De topvijftig van grootste investeerders telt 19 Europese ondernemingen, waaronder de nummer een, DaimlerChrysler uit Duitsland. In deze lijst komen Philips en het Nederlandse EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) als enige bedrijven uit de Benelux voor, respectievelijk op nummer 28 en nummer 33. In het elektronicasegment nemen de Eindhovenaren wereldwijd de vierde plaats in met 2,5 miljard euro, na Siemens (5,1 miljard euro), Matsushita (4,4 miljard euro), Sony (3,6 miljard euro) en Samsung (3,5 miljard euro). Het Finse Nokia heeft met 3,8 miljard euro wereldwijd het grootste R&D-budget in de IT-hardwaremarkt. Intel is nummer twee met 3,4 miljard euro.

Gemiddeld investeerden Europese ondernemingen een aanzienlijk kleiner deel dan hun verkoop in onderzoek en ontwikkeling dan Aziatische en Amerikaanse bedrijven. Ondanks het achterblijven van de investeringsgroei is er wel een positieve ontwikkeling te zien; een jaar eerder krompen de budgetten nog met 2 procent. 45 procent van de EU-bedrijven liet een groei van 5 procent of meer zien in het onderzoeksbudget.

’De 2005-editie van het scorebord geeft aanleiding tot een beetje optimisme, maar laat tegelijk zien dat we nog veel werk voor de boeg hebben als we van de EU een echte kenniseconomie willen maken‘, zei EU-commissaris voor wetenschap en ontwikkeling Janez Potoènik bij de presentatie van het rapport. ’Ik roep overheden op om de vaart nu niet te verliezen.‘

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

De 1400 onderzochte bedrijven investeerden in totaal 315 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling. Naast elektronica- en halfgeleiderfabrikanten voeren farmaceutische bedrijven en automakers de boventoon in de top van R&D-investeerders.