Nieke Roos
11 January 2017

De niet nader genoemde industriële partij die Innolumis Public Lighting heeft overgenomen van het worstelende Option blijkt voormalig Barco-topman Eric Van Zele. Diens holding is eind december eigenaar geworden van de Amersfoortse specialist in slimme straatverlichting, zo heeft De Tijd ontdekt. Van Zele heeft dit desgevraagd ook bevestigd aan de zakenkrant. De overnameprijs blijft in nevelen gehuld.

Met Innolumis wil de ex-ceo van Barco inspelen op de ontluikende iot-markt. Tegenover De Tijd verklaart hij veel potentieel te zien in het slimmer maken van domme lantaarnpalen. ‘Je kunt straatlampen gebruiken om het verkeer en de weersomstandigheden te meten, of je kunt er een beveiligingscamera in steken. Het einddoel is een geïntegreerde oplossing voor gemeenten en instellingen.’

Van Zele sluit niet uit dat hij daarvoor een beroep zal doen op Option en diens m2m-technologie Cloudgate, maar in eerste instantie wil hij focussen op Innolumis’ kernactiviteit, het vervangen van traditionele straatverlichting door ledlampen. Op korte termijn wil hij die business laten groeien in de Benelux. Daarbij neemt hij niet zelf de leiding; de huidige ceo Gert Grolleman houdt de touwtjes in handen.

De holding is een tijdelijke stalling. Binnen vier à zes weken wil Van Zele Innolumis doorverkopen aan zijn investeringsvehikel Crescent. ‘Er was voor de overname snel geld nodig’, legt hij uit in De Tijd. ‘Met Van Zele Holding konden we sneller schakelen dan met Crescent. Nu moet ik de deal nog afronden en eventueel extra investeerders aantrekken.’ Als de overgang in kannen en kruiken is, bundelt het tiental werknemers van Innolumis de krachten met de 25 engineers van Crescent.

Techwatch Books: ASML Architects