Pieter Edelman
14 May 2010

Versie 4.1 van de embedded database ExtremeDB introduceert een aantal belangrijke nieuwe features, waaronder eigen tekstvergelijkingen (collations) waarmee ontwikkelaars hun eigen sorteringscriteria kunnen definiëren voor tekstgebaseerde data. In ExtremeDB Fusion, de embedded database die opslag op media en in geheugen combineert, zijn de lees- en schrijfsnelheden verbeterd dankzij beter beheerde interacties met de opslagmedia. Nieuw is ook de mogelijkheid om databases als binair bestand op te slaan en vervolgens te herstellen met een aangepast schema.

Ook voegt versie 4.1 CRC-checks en RC4-encryptie toe. RC4-encryptie gebruikt een door de ontwikkelaar gedefinieerde encryptiemethode om de data te beveiligen tegen ongeautoriseerde toegang. CRC (Cyclic Redundancy Check) op databasepaginaniveau kan worden ingezet om ongeautoriseerde wijzigingen te detecteren. Volgens maker ObjectDB komt dat embedded systemen ten goede, maar is de database daarmee ook geschikt voor realtime enterprisetoepassingen die met grote hoeveelheden data werken. CRC-checks kunnen ook worden ingezet voor databaseback-ups.

Als laatste verbetert ExtremeDB 4.1 transactielogging. Databases zijn te herstellen naar een bepaald punt in tijd met de gelogde transacties.