Pieter Edelman
15 August 2018

Het Amsterdamse Fairphone heeft met een crowdfundingcampagne het maximale doelbedrag van 2,5 miljoen euro bereikt. Het bedrijf, dat zich hard maakt voor maatschappelijk verantwoorde fabricage en verwerking van smartphones, wil dit jaar in totaal rond de zes miljoen aan kapitaal ophalen. De crowdfundingcampagne was bedoeld om de community een kans te geven aandeelhouder te worden.

Fairphone werd in 2013 opgericht als antwoord op de wantoestanden in de elektronicatoelever- en distributieketens. Het bedrijf brengt een eigen smartphone op de markt, waarbij het er naar streeft om steeds meer materialen uit bronnen te betrekken die oog hebben voor mens en milieu. Het toestel is daarnaast modulair opgebouwd, zodat onderdelen te vervangen en te upgraden zijn.

Het bedrijf is momenteel bezig zijn slagkracht uit te breiden. Daarvoor haalde het bedrijf vorig jaar reeds 6,5 miljoen op bij investeerders, en dit jaar moet er dus een soortgelijk bedrag bijkomen. Daarmee wil Fairphone de sales-activiteiten in zijn bestaande markten versterken en nieuwe markten in Europa aanboren. Daarnaast wil het investeren in productontwikkeling en nieuw onderzoek naar toeleverketens. Fairphone denkt ook aan de verhuur van toestellen.

Fairphone_2