Sjors Geelen
15 February 2008

Sjors Geelen koos tijdens zijn elektrotechniekstudie voor de afstudeerrichting technisch management. Sinds hij op de Fontys Hogeschool in Eindhoven afstudeerde, werkt hij via Ordina TA bij Assembléon aan plaatsingsmachines. Sjors sleutelt er aan de machine-optimizer op de afdeling Factory Integration. De optimizer berekent uit een Cad-ontwerp (het PCB) met de componentlay-out de optimale plaatsingsacties. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het implementeren van nieuwe functionaliteit en het oplossen van bugs in de bestaande software. Hij werkt daarbij samen met wiskundigen die optimalisatiealgoritmes ontwikkelen.

Maandag

Mijn dag begint natuurlijk met een lekkere kop koffie. Ik zit in een kantoorruimte met een gezellige groep van ongeveer twintig harde werkers. Naast de machine-optimizer werk ik aan applicaties die de communicatie regelen van componentdata tussen een centrale database en een lokale managementapplicatie voor componentinformatie. De centrale database heet hier de ’Parts Library Manager‘ oftewel PLM. Hierin staat alle informatie voor het pak-en-plaatsprogramma. Vandaag ga ik aan de slag met het versturen van componentdata naar PLM. Verder wil ik de functionaliteit uitbreiden zodat de pak- en plaatsprogramma‘s van andere machinetypes ook zijn te gebruiken. We komen echter Maar telkens weer nieuwe problemen tegen die de integratie bemoeilijken.

Dinsdag

Vandaag ga ik op zoek naar de bugs die gisteren de foutmeldingen bij de integratie veroorzaakten. Mijn collega die de PLM beheert, helpt me daarbij. Daar zijn we een hele tijd mee bezig. We ontdekken uiteindelijk dat de huidige datastructuur niet alle componentinformatie ondersteunt. De oorzaak ligt in het nieuw toegevoegde plaatsingsprogrammatype dat de behandelingsinformatie van een component ergens anders vandaan haalt. We kijken naar de opties om dit recht te trekken en komen uiteindelijk met een passende oplossing. Het werkt!

Woensdag

Ik begin met het opschonen van de code in de applicaties. Daarna wil ik verder met de ontwikkeling van de PLM-applicaties, maar dit ligt even stil in verband met een aantal aanpassingen aan de serverkant. Dus heb ik tijd om een collega te helpen die voor analysedoeleinden een uitbreiding van programmarapportages nodig heeft. De uitbreiding blijkt niet al te complex. Ik kan het gemakkelijk combineren met de rest van het werk.

Donderdag

Ik start de dag met een zeer interessant overleg met een collega die veel ervaring heeft met pick and place-machinemodellering in de machine-optimizer. Het gesprek werpt meteen zijn vruchten af. Ik kan al heel snel de gewenste uitbreiding van programmarapportages implementeren. Ondertussen geeft mijn collega de nieuwste versie van de PLM vrij en zetten we met het laatste testwerk de puntjes nog op de i. In de middag hebben we een voortgangsvergadering. Doen we iedere donderdag. De uitkomst lijkt positief: morgen is de deadline van mijlpaal 8 voor de volgende release van de optimizer en het ziet er naar uit dat we alle doelstellingen gaan halen.

Techwatch Books: ASML Architects

Vrijdag

Vandaag ben ik vooral bezig met het oplossen van de laatste foutjes in de machine-optimizer zodat deze goed kan samenwerken met de PLM-communicatieapplicaties. Door alle bugs die we de afgelopen week al hebben verholpen, kunnen we de release van de applicaties met vertrouwen tegemoet zien. De downloadapplicatie is nu ongeveer drie keer sneller dan de vorige en de uploadapplicatie ondersteunt alle placement-programmatypes. Kortom: onze verwachtingen zijn hoog en we zijn erg benieuwd naar de reacties uit het veld.