Pieter Edelman
26 September 2006

Een consortium van 28 partners uit tien landen is een onderzoeksproject gestart naar zelfsturende voertuigen. De regie van het Citymobil-project is in handen van TNO Science and Industry en het Delftse Uniresearch. De Europese Unie ondersteunt het met 40 miljoen euro. Nederland is verder vertegenwoordigd door het Utrechtse Frog Navigation Systems en Rups Consultancy uit Schiedam. In Vlaanderen doet onderzoeksbureau Transport & Mobility Leuven mee.

0692617555700
Vanaf 2008 vervoert een onbemande Ultra-shuttle op Londen Heathrow de reizigers tussen hun auto en de nieuwe terminal.

Het programma richt zich op drie demonstratielocaties. Het project bij het vliegveld Londen Heathrow is het verst gevorderd. Daar moet een onbemand voertuig via een monorail voor het vervoer tussen de parkeerplaatsen en de nieuwe terminal zorgen. ’Dit project wordt in 2008 opgeleverd, dus daar zijn de voertuigen al uitgekozen‘, vertelt Pieter Aaldring van Uniresearch. Het nieuwe expocentrum in Rome krijgt voor hetzelfde doel een onbemande shuttleservice. De voertuigen moeten bezoekers bij hun auto oppikken en daarna zelfstandig over het parkeerterrein navigeren naar de ingang. In de Spaanse stad Castellón in Valencia gaan ze nog een stap verder. Daar moeten bussen aan het gewone verkeer gaan deelnemen. Deze zijn net als de Phileas in Eindhoven optioneel zelfstandig. ’Daar zijn ze op het moment nog bezig met de keuze voor een voertuig‘, zegt Aaldring.

De ontwikkeling van deze projecten staat los van elkaar. ’Zo‘n tien tot twintig andere Europese steden hebben ook interesse in onbemande voertuigen, die kijken met belangstelling naar de resultaten van het project‘.