Paul van Gerven
27 February 2008

Hedgefund Fursa Alternative Strategies zet ASM International nog meer onder druk om het bedrijf te herorganiseren. De activistische aandeelhouder drong eerder als Mellon aan op afsplitsing van de kwakkelende front-endactiviteiten. Fursa wil opnieuw en zo snel mogelijk aan tafel met de raden van bestuur en commissarissen. Verder bracht het bedrijf een vertrouwelijk verbeterplan in de openbaarheid.

De voorstellen van Fursa behelzen een focus op productie in Azië, waar ASM Pacific Technologies actief is. De winst van dit bedrijfsonderdeel wordt gebruikt om gaten elders te dichten. Daarnaast zou er een bestuursraad moeten komen waarin zowel uitvoerende als toezichthoudende bestuurders zitting nemen, waaronder de vier experts die het verbeterplan opstelden. De aandeelhouders zouden ook de bestuursvoorzitter mogen leveren.

Volgens een anonieme bron in Het Financieele Dagblad bevat het plan van Fursa ’geen onzin‘. De koppige houding van bestuursvoorzitter Arthur del Prado zou het oplossen van de impasse in de weg staan. Ook het overgeven van de bestuurshamer aan zoon Chuck komende maand zet kwaad bloed. Verschillende partijen maken zich zorgen dat vader Arthur via zijn zoon invloed wil blijven uitoefenen. President-commissaris Paul van den Hoek van ASMI zegt dat de opvolging intern niet controversieel is.

Fursa zegt dat het zijn suggesties op de front-enddivisie op te lappen openbaar heeft gemaakt om andere aandeelhouders de kans te geven het plan op zijn merites te beoordelen. Het hefboomfonds claimt 900 miljoen euro waarde te kunnen toevoegen aan de front-endactiviteiten. ASMI heeft een vergadering met Fursa aangekondigd, maar nog geen datum voorgesteld. Dat gaat Fursa niet snel genoeg. ’Gezien de dringende aard van de nodige veranderingen, zouden wij verwachten dat de raad van commissarissen onze voorstellen steunt, gezien zijn fiduciaire plichten.‘

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.