Pieter Edelman
17 May 2018

Het Galileo Reference Center (GRC), dat de commerciële beheerder van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo moet controleren, is gisteren officieel van start gegaan nabij het Estec in Noordwijk. Het centrum is een belangrijk puzzelstukje in de complexe opzet van Galileo; het publieke systeem valt onder de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie, de Esa en het Europese GNSS Agency, maar het beheer is via een openbare procedure uitbesteed aan een consortium van bedrijven (de Galileo Service Operator of GSO). Met het nieuwe centrum kunnen de publieke partijen controleren of de commerciële uitbater zijn werk goed doet.

Galileo

Naast monitoring zijn er enkele aanvullende Galileo-activiteiten ondergebracht bij het GRC. Zo moet het centrum de coördinatie met het Amerikaanse gps en het Russische Glonass gaan verzorgen.

Galileo is sinds eind 2016 operationeel, maar het duurt nog tot 2020 voordat alle dertig benodigde satellieten gelanceerd zullen zijn. De signalen kunnen echter al gebruikt worden als aanvulling op gps en Glonass. Wanneer de constellatie compleet is, moet Galileo een nauwkeurigheid tot een meter bieden, veel beter dan de concurrerende systemen. Voor overheden en betalende klanten komt er bovendien een versleuteld signaal tot op centimeterniveau.