Pieter Edelman
16 January 2018

Volgens Gartner kan de wereldwijde chipmarkt dit jaar een groei van maar liefst 7,5 procent tegemoet zien, naar 451 miljard dollar. Eerder hield de marktonderzoeker het nog op 4 procent, maar de tweede helft van 2017 stegen de prijzen dram-geheugen en nand-flash, en dat heeft een gunstig effect op de ic-markt als geheel.

Toch heeft die prijsstijging ook een keerzijde: de marge voor leveranciers van bijvoorbeeld smartphones, pc’s en servers wordt kleiner, waardoor zij de prijzen moeten verhogen. Dat destabiliseert de markt in 2018 weer.

Zonder het geheugensegment groeit de ic-markt dit jaar met 4,6 procent (tegen 9,4 vorig jaar). Fpga’s, opto-elektronica, asics en sensoren jagen de groei aan. Ook assp’s doen het goed, dankzij de vraag naar gpu’s, automotive chips en bekabelde-communicatie-infrastructuur. Ook verwacht Gartner op korte termijn een vraag naar processoren in het datacentrum vanwege de invloed op de performance van de oplossingen voor de Meltdown- en Spectre-kwetsbaarheden. Dat is slechts van korte duur, want nieuwe processoren die op de markt komen, zullen daar niet gevoelig voor zijn.

Intel Pentium Silver and Celeron chip