Alexander Pil
28 August 2009

Marktonderzoeker Gartner heeft zijn verwachtingen voor de halfgeleiderindustrie naar boven bijgesteld. Het bureau gaat uit van een terugval in de totale wereldwijde omzet van 17,1 procent naar 212 miljard dollar. Eerder hield het nog rekening met een daling van 22,4 procent.

’De halfgeleidermarkt heeft beter gepresteerd dan verwacht. Dat bleek uit de tweedekwartaalcijfers die 17 procent beter waren dan in het eerste kwartaal‘, aldus Gartner-analist Bryan Lewis. ’Consumenten reageerden sterk op de prijsdaling van pc‘s en lcd-tv‘s. De industrie profiteerde ook van het stimuleringspakket van de Chinese regering. Dat werkte opvallend goed om de kortetermijnvraag een duw in de rug te geven. Wereldwijd hebben overheden ingegrepen, met goede resultaten.‘

Hoewel de vooruitzichten voor 2009 zijn verbeterd, waarschuwt Gartner dat de grote marktsegmenten allemaal aankijken tegen tweecijferige verliezen. ASSP‘s lopen met 16,5 procent terug tot 57,2 miljard dollar. Geheugens dalen 13,5 procent naar 41 miljard. Microcomponenten zoals microcontrollers, microprocessoren en DSP‘s vallen met 19,2 procent terug tot 39,4 miljard.

Belangrijk is natuurlijk de vraag hoe deze trend zich in 2010 zal voortzetten. Gartner houdt het voorlopig op een groei van 10,3 procent tot 233 miljard dollar. ’Het laatste kwartaal van 2009 en het eerste van 2010 zijn extreem belangrijk voor de groei in 2010‘, weet Lewis. ’We verwachten dat het vierde kwartaal licht positief is, in lijn met de seizoensgebonden patronen. Foundry‘s laten echter weten dat de vraag in het vierde kwartaal wel eens zou kunnen tegenvallen. Gartner verwacht in het eerste kwartaal een daling van 5 procent.‘

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.