Bits&Chips

Geactueerde handschoen moet ouderen handje helpen

16 juni 2014 

Roessingh R&D en het Nationaal Ouderenfonds zijn samen met Zweedse en Zwitserse partners begonnen met de ontwikkeling van een geactueerde handschoen voor ouderen met verminderde handfunctie. Door aandoeningen als artritis, een beroerte of neuropathieën, maar ook door leeftijdsgerelateerd verlies van spiermassa, wordt het soms lastig om alledaagse taken uit te voeren. De Ironhand-handschoen moet in dat geval extra kracht bieden bij relevante handbewegingen. Ook moet de handschoen gebruikt kunnen worden voor training.

Voor het project, dat financieel ondersteund wordt door ZonMW en het Europese Ambient Assisted Living-programma, is drie jaar uitgetrokken. Vanuit Zwitserland zijn de ‘Zwitserse ouderenbond’ Terzstiftung en specialist in revalidatieapparatuur Hocoma betrokken. Vanuit Zweden doen robothandschoenspecialist Bioservo en de gemeente Eskilstuna mee. De aftrap was vorige maand bij het Roessingh in Enschede.

De partners mikken op een handschoen die als elke andere handschoen gedragen kan worden. Sensoren en software moeten de intentie van de drager interpreteren en waar nodig extra kracht leveren. De energie hiervoor komt van een accu op de arm of elders die hooguit een paar honderd gram weegt.

De sensoren kunnen ook gebruikt worden voor training, denken de partners. Door het systeem aan te sluiten op een pc kunnen hier specifieke trainingsprogramma’s worden aangeboden. Ook kan de handschoen relevante data verzamelen voor een fysiotherapeut of arts.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Time management in innovation

2 oktober - 1 november

Eindhoven

Advanced motion control

5 november - 11 november

Eindhoven