Pieter Edelman
11 May 2015

Het Amerikaanse Next Thing Co. heeft een Kickstarter-project geopend voor een ‘betere en goedkopere Raspberry Pi’. Net als de nieuwe generatie Raspberry Pi moet de Chip krachtig genoeg worden om standaard Linux en desktoptoepassingen te draaien en voorzien zijn van gpio-pinnen, usb-, video- en audio-aansluitingen. Maar de Chip voegt daar bovenop standaard wifi, bluetooth en 4 Gb opslagruimte toe, terwijl deze componenten bij de Raspberry Pi extern moeten worden aangesloten. Bovendien moet het bordje nog eens een stuk goedkoper worden dan de fameuze 35 dollar voor de Raspberry Pi: slechts negen dollar.

Next Thing denkt de prijs te kunnen halen door kwantiteit. Het hart van het bordje is een paar jaar oude Arm Cortex-A8-gebaseerde soc van de Chinese partner Allwinner die in grote volumes geproduceerd wordt. Door tienduizenden Chips te verkopen, moet de prijs van negen dollar haalbaar zijn. Verder heeft het bordje een bescheiden 512 mb ramgeheugen.

Next Thing baseerde zich voor het ontwerp op de eigen ervaringen met de Raspberry Pi, waarin het gespecialiseerd is. Voor zijn op de Raspberry Pi gebaseerde camera ontwikkelde het bedrijfje een eigen ontwikkelplatform bestaande uit een softwarelaag en een opzetbordje voor wifi en batterijvoeding.

Net als de Raspberry Pi moet de Chip volgens Next Thing de basis vormen voor allerhande elektronicaprojecten. Het bordje is voorzien van acht digitale gpio-pinnen (net als bij de Raspberry Pi ontbreekt een dac). Daarnaast kan de Chip direct gevoed worden door een batterij, waar de Raspberry Pi een min of meer stabiele voeding nodig heeft. De ontwerpen worden uiteindelijk helemaal opensource, belooft Next Thing, alhoewel details over licentievoorwaarden ontbreken.