Pieter Edelman
5 April 2018

UT-onderzoekster Verena Schwach krijgt een ‘gekke ideeën’-subsidie van vijftigduizend euro om te onderzoeken of het pulseren van gekweekt hartweefsel te sturen is met ultrageluid. De beurs is afkomstig van Young@heart, een belangengroep voor jonge wetenschappers van het Nederlandse Hartinstituut. Met hun crazy idea grant kunnen zij een eigen, vernieuwend idee uitwerken.

Ultrageluid wordt al gebruikt bij onderzoek naar zenuwcellen; met geluidspulsen zijn ionenkanalen in de celmembranen te openen die een rol spelen bij het ontstaan en de geleiding van zenuwimpulsen. Voor de prikkel die de samentrekking van hartweefsel stuurt, zijn soortgelijke ionenkanalen betrokken. Schwach wil daarom kijken of ze ultrageluid kan gebruiken om het ‘kloppen’ van gekweekt hartweefsel te sturen voor medicijnontwikkeling.

Nu wordt daar vaak een elektrisch pulsje voor gebruikt, of een lichtgebaseerde aanpak met genetisch aangepast weefsel. Beide methoden kunnen echter schade toebrengen. Ultrageluid heeft dat probleem niet, en dringt bovendien beter door in het weefsel.