Pieter Edelman
20 December 2016

Met een eerste kapitaalronde van zeven miljoen euro ziet een nieuwe medische spin-off van de Universiteit van Gent en Imec het licht: Indigo wil silicium fotonica inzetten voor het ontwikkelen van sensoren die het glucosegehalte in het bloed van diabetespatiënten continu meten. Het systeem moet een einde maken aan de hinderlijke vingerprikken meerdere keren per dag om het suikergehalte vast te stellen.

De spin-off heeft nog niks naar buiten gebracht over de techniek die het wil gebruiken, maar aan de onderzoeksinstituten lopen al langere tijd projecten naar het gebruik van silicium fotonica voor implanteerbare biosensoren, waar Indigo zich waarschijnlijk op baseert. De gebruikelijke glucosesensoren zijn niet goed geschikt voor implantaten omdat ze gebaseerd zijn op chemische metingen en slechts enkele dagen meegaan. Een fotonische sensor kan wel lange tijd betrouwbaar blijven werken. Door het gebruik van silicium fotonica zijn ze bovendien zeer klein te maken.

Het bedrijf wordt gevestigd in Gent, waar het kan profiteren van de infrastructuur van de universiteit, waaronder de cleanroom en de laboratoria. Het geld is afkomstig van een aantal verschillende investeerders.