Pieter Edelman
16 February 2017

Patiëntmonitoring op afstand, in de breedste zin van de term, wordt de komende jaren fors populairder, denkt marktanalist Berg Insight. Afgelopen jaar werden er wereldwijd 7,1 miljoen patiënten op afstand in de gaten gehouden, in 2012 zijn dat er meer dan vijftig miljoen. De omzet in deze markt groeit in die periode van 7,5 miljard euro naar meer dan 32 miljard.

Op het moment bestaat het leeuwendeel van de markt uit medische devices die hun signalen doorgeven naar een zorgverlener. Makers van pacemakers en icd’s vormen hier de kopgroep in, maar op het moment is slaaptherapie de grote groeier. De komende jaren zullen ook monitoring van glucose, ademhaling en medicijngebruik sterk gaan groeien.

Daarnaast vervaagt de grens tussen medische devices en consumentenapparatuur verder. De smartphone is ondertussen ver genoeg geëvolueerd om als hub voor medische devices te dienen, zo stelt Berg. Daarnaast zullen consumentenapparaten steeds meer gebruikt wordt om patiënten te betrekken en zorg te coördineren.