28 August 2018

De halfgeleiderindustrie verliest opnieuw een speler aan het front: Globalfoundries staakt de ontwikkeling van diens 7-nanometerprocedé. De chipfabrikant gaat zich richten op de productie van 14- en 12-nanometerchips ‘om de golf van klanten te bedienen die deze technologie de komende jaren zal omarmen’, aldus een persbericht. Deze chips zijn bedoeld voor onder meer rf-, iot-, 5g- en automotive toepassingen.

Tot voor kort hanteerde Globalfoundries de strategie om de marktleiders op korte afstand te volgen. De productie van 7-nanometerchips zou eind dit jaar worden opgestart, een klein jaar achter TSMC. Kennelijk hebben zich echter te weinig klanten gemeld. Dat komt mede doordat voor steeds meer toepassingen migratie naar de volgende node niet meer vanzelfsprekend is. ‘In 2022 vormen 12-nanometerchips en oudere processen twee derde van de foundrymarkt, dus met deze beslissing geven we geen groot deel van de markt op’, zei ceo Tom Caulfield van Globalfoundries tegen EE Times.

Er resteren nu nog drie halfgeleiderfabrikanten aan de leading-edge: TSMC, Samsung en Intel. TSMC neemt als technologieleider het leeuwendeel van de foundrymarkt voor zijn rekening. Samsung haalt een relatief bescheiden deel van zijn omzet uit foundry-activiteiten, maar is vooral dankzij geheugenproductie momenteel ‘s werelds grootste chipmaker. Intel kampt met grote problemen in de 10-nanometerproductie, die ongeveer equivalent is aan TSMC’s en Samsungs 7-nanometerproces.

Globalfoundries_in_Dresden