Paul van Gerven
21 September 2012

Globalfoundries heeft gisteren zijn 14-nanometerproces gepresenteerd, genaamd 14nm-XM (voor extreme mobility). De foundry waagt het op dat knooppunt over te stappen naar Finfets, net als Intel vorig jaar aankondigde en inmiddels heeft gedaan voor 22-nanometerchips. Opmerkelijk genoeg plant Globalfoundries om ongeveer gelijktijdig aan 14-nanometerproductie te beginnen, en concurrent TSMC zelfs voorbij te steken.

In een Finfet is de gate om het vin-vormige stroomkanaal van de transistor gevouwen. Door deze 3D-constructie is er drie zeer zoveel oppervlak waarlangs elektronen kunnen stromen vergeleken met een vlakke opbouw, en wordt lekstroom bovendien effectiever onderdrukt. Finfets genieten daarom van betere performance, lager energieverbruik, of een compromis tussen beide. In de groeimarkt van accugevoede apparaten is dat een groot goed.

Indicatief voor het toenemende belang van de mobiele-apparatenmarkt is Intel van plan bij zijn 14-nanometerchips eerst de mobiele varianten te introduceren, en pas daarna die voor pc‘s en servers. Op die manier wilt het de adoptie van zijn X86-architectuur in de mobieltjes- en tablet-arena forceren, omdat geen enkele andere chipmaker die roadmap leek te kunnen volgen.

Dat plan valt in duigen nu Globalfoundries de introductie van zijn 14-nanometer-Finfets met een jaar versnelt. Net als Intel wil de foundry in 2014 met massaproductie beginnen. De eerste process design kit daarvoor heeft Globalfoundries gisteren uitgebracht. De fab in Saratoga draait inmiddels het eerste testsilicium.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.