Pieter Edelman
11 December 2008

Met de 4.3-release van de Gnat Programming Studio (GPS) introduceert Adacore de mogelijkheid om meerdere versies van de Gnat Pro-toolset te gebruiken. Daardoor kunnen ontwikkelaars profiteren van de verbeteringen in de nieuwste gereedschappen, terwijl ze een baseline-versie van de vorige generatie kunnen blijven gebruiken. Met GPS 4.3 is de IDE ook onafhankelijk van de compiler te upgraden, zodat deze gelijk te trekken is over meerdere projecten voor verschillende doelhardware. The builder-module is op de schop genomen en nu volledig aan te passen naar eigen smaak.

De nieuwe versie van de Ada-ontwikkelomgeving bevat ook een verbeterde documentatiegenerator met ondersteuning voor vooraf ingestelde en door de gebruiker aangemaakte labels. Daarnaast heeft Adacore verschillende verbeteringen doorgevoerd aan de ondersteuning voor zijn tools, waaronder GCov om codedekking te onderzoeken, Gnatcheck, dat het naleven van codeerstandaarden controleert, en compilerswitches. Verder omvat GPS 4.3 een aantal nieuwe plug-ins, zoals voor de OS-shell en het Git-versiebeheersysteem.

GPS komt net als alle andere Gnat Pro-componenten met volledige broncode en wordt meegeleverd met de Gnat Pro Ada Development Environment.