Pieter Edelman
3 July 2012

Versie 2.16 van de Gnu C Library (GLibC) completeert de X32-ondersteuning op Linux. De tool biedt de mogelijkheid om een applicatie te compileren voor de X86-64-instructieset met 32 bit pointers. De binary‘s en het geheugengebruik kunnen daardoor een stuk kleiner uitpakken zonder aan prestaties in te boeten. Eerder dit jaar kregen de Linux-kernel, de GCC-compiler en de LVVM/CLang-compiler al ondersteuning voor deze optie.

De nieuwe GLibC-versie introduceert ook een aantal features van Iso C11, prestatieverbeteringen in de math-functies en ondersteuning voor Systemtap, een diagnostisch systeem voor Linux-installaties. Voor de Power- en Sparc-architecturen zijn de geoptimaliseerde functies uitgebreid en voor de Tile-GX- en Tilepro-families is ondersteuning toegevoegd. Kruiscompileren wordt ook makkelijker in deze release, met name bij bootstrap-builds zonder vooraf gecompileerde GLibC.

Daarnaast ruimte de nieuwe editie een hoop op, zoals alle binaire formaten behalve Elf en compatibiliteitscode voor Linux-versies kleiner dan 2.4. De ondersteuning voor X86-64-processoren staat nu te boek als port en de verouderde Arm-Abi is volledig verwijderd, zodat alleen nog de EAbi ondersteund wordt op Arm-processoren.