Paul van Gerven
15 April 2015

ASML heeft het eerste kwartaal afgesloten met een omzet van 1,65 miljard euro. Het kwartaal ervoor was dat 1,5 miljard euro en dezelfde periode vorig jaar 1,40 miljard euro. De omzetgroei is het resultaat van nog altijd solide klandizie van de geheugensector, gecombineerd met toenemende bestellingen van foundry’s. ASML had last van ongunstige wisselkoerseffecten, maar de schade daarvan bleef beperkt dankzij efficiëntere productie en een gunstiger productmix.

Vooruitkijkend denkt ASML vergelijkbare resultaten in het tweede kwartaal te boeken. Over de tweede helft van het jaar is het bedrijf ook optimistisch, maar geeft geen financiële prognose.

Op het euv-front stelt ASML zich dit jaar drie doelen: een productiviteit van duizend wafers per dag, een beschikbaarheid van zeventig procent en de verkoop van zes vierdegeneratiescanners, de NXE:3350B. De productiviteitsdoelstelling kon in februari worden afgevinkt, maar er is nog een lange weg te gaan naar de 250 watt die nodig is om 1500 wafers per dag te verwerken. Deze doorvoer geldt als noodzakelijk om euv kosteneffectief te laten zijn, al tekent ASML aan dat het break-evenpunt voor sommige klanten lager kan liggen. ASML is nu bezig de 80 watt bron uit te rollen in het veld, in eigen huis heeft het 110 watt vermogen aangetoond.

De doelstelling om 1500 wafers per uur te verwerken is hard, en hangt behalve van doorvoer ook af van beschikbaarheid. Dit is het percentage van de tijd dat klanten kunnen beschikken over de machine, en is net iets anders dan de bekende uptime, want klanten zetten hun machines ook wel eens om andere redenen stil dan onderhoud of reparatie. ASML wil dit jaar de beschikbaarheid optrekken van 55 naar 70 zeventig procent. Om de 1500 wafers per uur te halen moet het nog hoger, maar ASML wil niet prijsgeven naar welk percentage precies. Op lange termijn moet de beschikbaarheid van euv-scanners vergelijkbaar worden met 193-nanometerscanners.

Bits&Chips event sponsor registration-early bird

De teller voor de verkoop van de NXE:3350B staat op moment op twee, dankzij een bestelling van TSMC eind vorig jaar. ASML zegt intensief bezig te zijn om meer klanten over te streep te trekken.