Pieter Edelman
7 April 2011

Bij monde van VP Engineering Andy Rubin weerspreekt Google dat het de broncode van Android zou willen afsluiten en het derden onmogelijk wil maken om gewijzigde versies uit te brengen. De recent onthulde maatregelen zouden business as usual zijn. ’Ons antifragmentatieprogramma is er al vanaf Android 1.0‘, schrijft Rubin in een blogpost.

Recent werd bekend dat Google de laatste broncode van zijn nieuwe Android-versies voorlopig niet vrij zou geven, tenzij bedrijven ervoor willen tekenen dat ze niet te veel wijzigen. De laatste versie is specifiek bedoeld voor tablets. Volgens Google wil het niet dat dit platform op smartphones verschijnt – daar zou het niet geschikt voor zijn. Ook stelt Google een standaard instructieset op voor Arm, Mips en X86 waarop Android-applicaties moeten draaien.

Door deze maatregelen zou het inzetten van Android voor andere toepassingen dan smartphones en tablets in het nauw kunnen komen. Bedrijven als Mentor Graphics en Montavista onderhouden versies van het platform voor bijvoorbeeld automotive infotainment, consumentenelektronica en medische interfaces. Mentor Graphics ondersteunt het platform ook op PowerPC.

Volgens Rubin blijft dit gewoon mogelijk. Met het antifragmentatieprogramma doelt hij op de compatibiliteitstest waaraan devicemakers moeten voldoen voordat ze de Google-functionaliteit mogen meeleveren. Die omvat toegang tot de app-marktplaats en reclamefunctionaliteit, belangrijke troeven van Android. Volgens Rubin blijven bedrijven echter vrij om Android volledig aan te passen en te differentiëren, zolang ze geen aanspraak willen maken op deze functionaliteit, net zoals dat tot nu toe gebeurde.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

De broncode blijft echter voorlopig achter slot en grendel, terwijl die nodig kan zijn voor dergelijke aanpassingen. Maar Rubin benadrukt dat dit slechts tijdelijk is. ’We blijven een opensource platform en zullen doorgaan met het vrijgeven van code als die klaar is. Op het moment dat ik dit schrijf is het Android-team hard bezig om alle nieuwe Honeycomb-features naar telefoons te brengen. Zodra dit is afgerond, publiceren we de code‘, zo valt er te lezen in zijn blog. Een tijdlijn heeft hij niet bekend gemaakt.