Pieter Edelman
12 May 2011

Android moet volgens Google het centrale aanknopingspunt worden voor het aansturen voor thuisautomatisering en andere apparatuur, tot aan de verlichting aan toe. Op zijn I/O-conferentie maakte Google deze nieuwe strategische richting duidelijk en onthulde het enkele technische ontwikkelingen die dit mogelijk moeten maken. Zo werkt het bedrijf aan een radiocommunicatiestandaard voor korte afstand, heeft het experimenteerbordjes getoond die met Android communiceren en heeft het een software-upgrade klaar waardoor Android-devices met USB-randapparatuur overweg kunnen. Daarnaast moet het platform zelf op een bredere reeks apparatuur gaan draaien.

In de eerstvolgende update van de huidige platformversies voor zowel tablets als smartphones wordt een Api toegevoegd waarmee USB-gebaseerde randapparatuur bestierd kan worden. Vanuit USB-perspectief worden telefoons gezien als randapparatuur en kunnen daardoor niet direct communiceren met andere randapparatuur zoals toetsenborden, camera‘s, audio-apparatuur en dergelijke. Alleen een host zoals een pc kan dat. Nieuwe chipsets kunnen zich echter ook als host gedragen. Met de nieuwe Api kunnen applicatieontwikkelaars de aangesloten apparatuur identificeren en ermee communiceren.

Daarnaast lanceert Google een kit om USB-apparatuur specifiek voor Android te ontwikkelen. Een eigen protocol over USB met bijbehorende Api maakt het mogelijk om apps te openen op het moment dat de apparaten worden aangesloten. In de toekomst moet ook Bluetooth ondersteund worden. Voor het ontwikkelen van de peripherals zijn op het moment twee kitjes beschikbaar, beiden gebaseerd op het populaire Arduino-platform. Volgens Google staat het iedereen vrij om randapparatuur te ontwikkelen. Het bedrijf noemt hometrainers en robotica-controllers als voorbeelden.

Een stap verder gaat het Android@Home-initiatief, een manier om apparatuur via WLan of een eigen protocol aan te sturen. Het nieuwe protocol moet een efficiënter alternatief vormen voor Zigbee en in de 915 MHz-band opereren volgens mesh-netwerkprincipes. Op de I/O-conferentie toonde het Amerikaanse Lighting Science een ledlamp die via Android bediend kan worden. Broncode en details over van het initiatief worden later dit jaar vrijgegeven, zegt Google.

BCe24 save the date

De eerstvolgende nieuwe versie van het platform, met codenaam Ice Cream Sandwich, moet weer een universeel platform vormen voor allerhande apparatuur: de huidige lijnen voor smartphones, tablets en televisie komen vanaf de volgende versie weer allemaal onder één paraplu. Bovendien spreekt Google de ambitie uit om het platform naar andere apparatuur te brengen.