Pieter Edelman
29 June 2010

Microchip heeft een microcontrollerfamilie aangekondigd met drie geïntegreerde grafische versnellers, een displaycontroller, capacitieve touchverwerking, USB en tot 96 kbyte Ram-geheugen. De Pic24FJ256DA-familie telt in totaal acht leden. Door deze chips te gebruiken, kan het aantal externe componenten flink worden gereduceerd. Als voorbeeld voor toepassingen noemt Microchip consumentenelektronica zoals afstandsbedieningen, draadloze telefoons en koelkasten, industriële applicaties zoals betaalterminals en draagbare medische apparatuur zoals bloeddrukmeters en ECG-systemen.

De displaycontroller kan STN-, TFT- en Oled-schermen aansturen met resoluties tot VGA, terwijl de ingebouwde MTouch-controller 24 kanalen telt voor een groot aantal knoppen en schuiven. De USB 1.1-controller kan zowel in Embedded Host-, Device- en On-the-Go-modus opereren.

Voor het ontwikkelen met de controllers levert Microchip het Graphics Display Design Centre. Dit pakket bevat onder meer een visuele wizard om GUI‘s te ontwerpen en de Graphics Library, een gratis bibliotheek die verschillende lettertypes en talen ondersteunt en een reeks voorgedefinieerde grafische objecten bevat. De broncode van deze bibliotheek wordt meegeleverd.