Nieke Roos
15 September 2015

Het Chinese elektronicabedrijf Dusun Electron heeft een slimme parkeeroplossing gebouwd met draadloze technologie van Greenpeak. Een app toont automobilisten de route naar de dichtstbijzijnde beschikbare plek die voldoet aan de ingegeven voorkeuren, bijvoorbeeld loopafstand naar hun bestemming en tarief. Daartoe zijn de parkeerplaatsen uitgerust met draadloze sensoren die detecteren of het vak leeg is en deze status via een gateway en de cloud doorgeven aan de app en de elektronische bewegwijzering van de parkeerlocatie. Sensoren, radiochips en netwerktechnologie zijn afkomstig van Greenpeak; Dusun heeft de applicatiesoftware en de cloudinfrastructuur ontwikkeld.

De partners bieden hiermee een oplossing voor de groeiende parkeerproblemen in de grote Chinese steden. Beijing telt bijvoorbeeld al meer dan vijf miljoen geregistreerde voertuigen, tegen slechts anderhalf miljoen beschikbare parkeerplaatsen. Om de stedelijke efficiëntie duurzaam te verbeteren, ontplooien nationale en lokale autoriteiten tal van initiatieven die de systematische integratie stimuleren van ict in de infrastructuur en het beheer daarvan. De Oost-Chinese stad Wuxi krijgt de eerste implementatie van de slimme parkeeroplossing.

Greenpeak en Dusun zien legio voordelen voor parkeerbeheerders. Door de afwezigheid van bekabeling zijn ze betrekkelijk weinig geld kwijt aan de installatie. De batterijen in de draadloze sensoren gaan meer dan vijf jaar mee, zodat ook de onderhoudskosten relatief laag zijn. Met hun zelflerende vermogen zijn de detectoren zelf eenvoudig en betrouwbaar in gebruik. Bovendien is het systeem uit te breiden met allerlei services, waaronder flexibele tarifering en online reserveren.

‘Ons slimme parkeersysteem is een geïntegreerde combinatie van gateways, sensoren, cloudinfrastructuur en de app. Een gateway kost 25 dollar en is geschikt voor maximaal tweehonderd sensoren van 15 dollar per stuk, waarmee we een kosteneffectieve oplossing bieden’, aldus Tiny Cao van Dusun. ‘Met behulp van big-data-analyse kunnen we het parkeerbeheer en het bestuur van een stad bovendien praktische en gedetailleerde informatie leveren, onder meer over de bezetting van parkeergebieden en de dichtheid van geparkeerde voertuigen en met het oog op nieuw te bouwen faciliteiten.’

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.