Nieke Roos
19 April 2016

De aandeelhouders van Greenpeak hebben hun belangen verkocht aan Qorvo. Dit Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in rf-oplossingen voor uiteenlopende markten. Greenpeak wordt er onderdeel van de Infrastructure and Defense Products-groep (IDP) en blijft onder leiding staan van oprichter en huidig ceo Cees Links. Een overnamebedrag hebben de partijen niet bekendgemaakt. Belangrijkste aandeelhouder Gimv meldt alleen dat de verkoop van zijn belang een netto positieve impact heeft van 5,3 miljoen euro op zijn eigen vermogen eind 2015 en dat de investering een rendement oplevert dat zijn langetermijngemiddelde overtreft.

Greenpeak biedt controllerchips met ultralaag verbruik voor draadloze datacommunicatie in domotica- en iot-toepassingen. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Utrecht en nevenvestigingen in het Oost-Vlaamse Zele en Hong Kong. Het verkoopt zijn producten wereldwijd aan oem’s en odm’s als Bosch, Cisco, Comcast, NTT, Philips, Samsung, Sony en Time Warner Cable. Afgelopen september rondde het de kaap van honderd miljoen geleverde chips.

De geschiedenis van Greenpeak gaat terug tot 2005. Toen startte Cees Links Xanadu Wireless, waarbij hij een ontwikkelteam om zich heen verzamelde dat voor de helft bestond uit oude collega’s met wie hij bij NCR in Nieuwegein (later achtereenvolgens AT&T, Lucent en Agere) aan de wieg had gestaan van wifi. Samen legden zij zich toe op energiezuinige draadloze netwerken op basis van Zigbee, dat toen net in opkomst was. In 2007 volgde de overname van het Zeelse Ubiwave, dat met zijn Zigbee-netwerksoftware complementair was aan de hardware-expertise van Xanadu. Zo ontstond Greenpeak.

Qorvo verrees op 1 januari 2015 uit de samensmelting van RF Micro Devices en Triquint. Hier heeft het fusiebedrijf twee hoofdzetels aan overgehouden: in Greensboro, North Carolina, en Hillsboro, Oregon. Het levert rf-producten alsook foundryservices; het heeft eigen fabs en is een door het Amerikaanse Department of Defense geaccrediteerde trusted source voor onder meer GaAs- en GaN-oplossingen. Behalve in infrastructuur en defensie is Qorvo onder meer actief in automotive, kabeltelevisie, iot, mobiele telefoons en tablets, en optische netwerken. Wereldwijd staan er meer dan zevenduizend namen op de loonlijst.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

‘De acquisitie van Greenpeak vult ons portfolio in hoogvermogen-rf aan met ultrazuinige bluetooth- en Zigbee-oplossingen en systeemchips voor persoonlijke draadloze netwerken’, zegt James Klein, hoofd van Qorvo’s IDP-groep. ‘Hiermee kunnen we onze aanwezigheid in de snel uitbreidende iot-markt vergroten.’ De overname moet dit kwartaal nog in kannen en kruiken zijn.