Nieke Roos
2 September 2014

Greenpeak introduceert een familie van Zigbee-gebaseerde oplossingen om mensen binnenshuis in de gaten te houden. De Family Lifestyle Systems brengen op de achtergrond het gedrag van gezinsleden in kaart, maken het mogelijk om dit op afstand te volgen en versturen een berichtje of geven een seintje via social media als er iets bijzonders gebeurt. De eerste release, bedoeld om senioren te monitoren, draait momenteel proef in Duitsland en China.

De basis vormen goedkope Zigbee-sensoren die in een paar minuten op verschillende onopvallende plekken in huis zijn te installeren. De gegevens die ze verzamelen, voeren ze via een internetgateway aan een cloudgebaseerd zelflerend algoritme met geavanceerde patroonherkenning. Uit de data destilleert dit de normale dagelijkse activiteiten van de mensen in huis. Een smartphoneapp toont de bezigheden en signaleert abnormaal gedrag, ook op langere termijn – bijvoorbeeld als iemand steeds langzamer gaat lopen.

Het systeem configureert zichzelf: na installatie leert het in een paar weken automatisch het normale gedrag te identificeren, zonder dat gebruikers regels of uitzonderingen hoeven te programmeren. Een ander voordeel is dat mensen geen apparaatjes hoeven te dragen en dus minder belasting ervaren. Bovendien maakt de oplossing geen gebruik van camera’s, waardoor de privacy gewaarborgd blijft.

Na afronding van de proef in Duitsland en China verwacht Greenpeak het Senior Lifestyle System daar nog dit jaar in volume uit te kunnen rollen. In een latere fase volgen specifieke oplossingen om andere gezinsleden te monitoren. Boven aan de planning staat een uitvoering voor baby’s en (kleine) kinderen.

BCe24 save the date