Pieter Edelman
11 July 2014

Gartner stelt zijn voorspelling voor de groei in de wereldwijde chipmarkt dit jaar naar boven bij. Ging het vorig kwartaal nog uit van een toename van 5,4 procent, nu rekent het op een groei van 6,7 procent tot een totaal van 336 miljard dollar. De analist voert de correctie door naar aanleiding van de sterker dan verwachtte groei in het tweede kwartaal.

Met name DRam maakt een groeispurt door, met een voorspelde toename van 18,8 procent. Maar ook analoog, Asics, FPGA’s en sensoren doen het goed, aldus de marktanalist.

Ook Semi ziet de groei: de industriegroep voorspelt een toename van 20,8 procent in uitgaven aan halfgeleiderfabricageapparatuur, tot 38,4 miljard dollar. Vooral in China gaat het hard: de investeringen groeien van 3,4 miljard vorig jaar naar 5,0 miljard dit jaar. Maar ook in Zuid-Korea, Noord-Amerika en Europa groeien de uitgaven met getallen rond de dertig procent.

Overigens verwacht Semi volgend jaar een groeispurt voor Europa: de investeringen nemen dan met 48 procent toe ten opzichte van dit jaar. Het totale bedrag, 3,7 miljard dollar, blijft wel ver achter bij de rest van de wereld.

Techwatch Books: ASML Architects