Nieke Roos
6 February 2019

Melexis heeft in het vierde kwartaal een omzet geboekt van 141,6 miljoen euro. Dat is zeven procent meer dan in dezelfde periode van 2017, maar vier procent minder dan in Q3. De nettowinst bedroeg 28,5 miljoen, jaar op jaar een plus van zeven procent, kwartaal op kwartaal een min van vijf procent. Voor heel 2018 noteerde de Ieperse automotivespecialist een omzet van 569,4 miljoen en een winst van 115,5 miljoen, respectievelijk elf en vier procent meer dan in 2017.

‘We zijn trots dat we over afgelopen jaar weer dubbelcijferige groei kunnen rapporteren’, aldus Melexis-ceo Françoise Chombar, ‘maar het bedrijfsklimaat op korte termijn is in de loop van 2018 aanzienlijk veranderd. Waren klanten voor de zomer nog optimistisch en voortvarend in hun bestelgedrag, de rest van het jaar was de dynamiek anders. In oktober zagen we al tekenen van aankomende voorraadcorrecties, voornamelijk veroorzaakt door een onzekere economische en geopolitieke situatie als gevolg van wereldwijde handelsspanningen. Dit marktgedrag is tot op heden niet veranderd. We zitten nu midden in deze voorraadcorrecties.’

Melexis

Op basis van het huidige orderboek verwacht Chombar dan ook dat de inkomsten in 2019 onder die van 2018 zullen blijven. Dat zou de eerste omzetdaling zijn sinds het crisisjaar 2009. De Melexis-topvrouw denkt dat er in de tweede helft van 2019 wellicht een hernieuwde positieve ordertrend te zien zal zijn, tenzij de geopolitieke spanningen toenemen.