Paul van Gerven
6 December 2017

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben elektronenspin in grafeen gemanipuleerd. Een ‘drempel’ van molybdeensulfide op een velletje grafeen blijkt selectief één spinrichting eruit te filteren. Met andere woorden: de vondst maakt het mogelijk een stroom te produceren waarin de spin van alle elektronen dezelfde kant op de staat. Deze zogenaamde spinstromen zijn essentieel om spintronica te ontwikkelen, een zuiniger alternatief voor elektronica.

Vergeleken met veel andere materialen laat grafeen de elektronspin redelijk ongemoeid, molybdeensulfide juist niet. RUG-hoogleraar en voormalig Spinozapremie-winnaar Bart van Wees en collega’s hoopten dat molybdeensulfide die eigenschap zou overdragen op grafeen wanneer de twee materialen op elkaar werden gestapeld. De theorie voorspelt dit anisotrope effect, maar het was nog nooit in de praktijk gerealiseerd.

grafeen_spinstroom
Grafeen (grijs) afgedekt met boornitride (doorzichtig) en een reepje molybdeensulfide (geel/rood). In blauw de elektrodes. Illustratie: Talieh Ghiasi/RUG