Pieter Edelman
3 April 2013

Het UMC Groningen en spin-off Organ Assist zijn er in geslaagd om menselijke levers buiten het lichaam urenlang op lichaamstemperatuur in leven te houden in een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat. Normaal worden transplantatielevers gekoeld. Op lichaamstemperatuur treedt er echter minder schade op en wordt de levensvatbaarheid groter. Bovendien kan de werking van het orgaan beter getest worden en ontstaat de mogelijkheid om de kwaliteit te verbeteren via medicatie. De onderzoekers vermoeden dat er door de maatregel minder donorlevers afgekeurd hoeven te worden.

Om de levers in leven te houden, worden de omstandigheden van het lichaam zo goed mogelijk nagebootst in de Liver Assist van UMCG-spin-off Organ Assist. Een belangrijke overweging hierbij is dat de lever het bloed langs twee routes aangeleverd krijgt: ongeveer een kwart komt pulserend uit een slagader, de rest wordt met een constante stroom aangeleverd via een ader vanuit het maag-darmkanaal. Het apparaat gebruikt hiervoor twee aparte pompen, die bloed met zuurstof en voedingsstoffen door het orgaan sturen.

Organ Assist werd in 2005 opgericht door twee onderzoekers die een innovatief pompmechanisme voor donorlevers ontwikkeld hadden. Ondertussen heeft het vier producten in zijn portfolio. Naast de Liver Assist zijn dat machines voor donornieren en donorlongen en een apparaat om organen in het donorlichaam in leven te houden.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd is in het American Journal of Transplantation, probeerden de onderzoekers de procedure uit op vier afgekeurde levers. Tijdens de tests zagen zij dat hun normale functies volledig terugkeerden. Sinds de acceptatie van het artikel is de procedure nog acht keer succesvol uitgeprobeerd en het UMCG verwacht dan ook dat de procedure in de toekomst de standaard wordt.