8 March 2017

Na een rommelig en opnieuw verlieslijdend 2016 haalt Option opnieuw de bezem door de organisatie. Oprichter Jan Callewaert moet het veld ruimen als ceo, en ex-Barco-ceo Eric Van Zele sluit zich aan bestuursvoorzitter. Naar een nieuwe ceo wordt nog gezocht. De investeerders zijn op die voorwaarden akkoord gegaan met een schuldsanering waarbij een obligaties en kredieten gedeeltelijk worden omgezet in aandelen. Daarbij krijgt het bedrijf gelijk een nieuw overbruggingskrediet van 2,6 miljoen euro om het de komende tijd uit te zingen.

Option probeert al jaren voet aan de grond te krijgen binnen de iot-markt. Daarvoor trok het een nieuwe ceo aan, Frank Deschuyttere, en lanceerde het verschillende initiatieven, zoals een 3G-camera, een persoonlijke hotspot en de Cloudgate-m2m-router. Al snel bleek dat de eerste twee flopten en het bedrijf zette vervolgens in op de Cloudgate, waarvan het maar bleef beloven dat het op het punt van doorbreken stond.

Begin vorig jaar nam Option echter twee ‘slimme straatverlichting’-bedrijven over en wilde het juist weer eindleverancier van iot-oplossingen worden. Maar koud twee maanden later zei het dat juist de engineeringactiviteiten voor derde partijen zijn waar het bedrijf om draait, met Cloudgate als klein onderdeel daarvan. Deschuyttere werd ontslagen en vervangen door de oude ceo, Jan Callewaert. Aan het eind van het jaar werden de verlichtingsbedrijven alweer verkocht: engineering én Cloudgate waren voortaan de sleutelposities van het bedrijf.

Dat is in de nieuwe strategie onveranderd. Sterker nog, in de tweede jaarhelft behaalde het bedrijf bemoedigende resultaten met zijn Cloudgate: zonder absolute bedragen te noemen rapporteert het een stijging van 61 procent ten opzichte van het jaar ervoor en van 86 procent ten opzichte van de eerste jaarhelft. Aan engineering verdiende het vijf ton meer, aan de stopgezette devices negen ton minder. Al met al kwam het daarmee uit op een omzet van 4,3 miljoen euro, vier ton minder dan het jaar ervoor.

Ook de slimme-verlichtingsdroom is nog niet helemaal weg, maar wel binnen die nieuwe strategie. De koper van de twee verlichtingsbedrijven bleek namelijk niemand minder dan Van Zele, die nu bij Option aanschuift.