Pieter Edelman
25 June 2018

De Haagse Lea-roborollator vindt ook zijn weg naar de revalidatiekliniek. Uit een pilotstudie bij de Nijmeegse Sint Maartenskliniek bleek dat de autonome rollator kan helpen bij revalidatie na een beroerte of andere hersenaandoening. Ontwikkelaar Robot Care Systems gaat deze toepassing nu samen met de instelling verder uitwerken. Afgelopen week werd de eerste Lea officieel overhandigd tijdens de ICT & Health World conference.

De Lea (Lean Elderly Assistant) is een autonome zorgassistent met de vormfactor van een rollator. Het apparaat kan bijvoorbeeld zelf iemand ophalen of naar de eigenaar toe komen, en kan via een touchscreen bijvoorbeeld ook aangeven wanneer het tijd is voor medicatie of oefeningen. Verder helpt de interface om contact te maken met de omgeving.

RCS_Lea

Het idee werd aan de TU Delft ontwikkeld door Maja Rudinac, als hulpmiddel om ouderen langer zelfstandig te laten zijn. Zij richtte vervolgens Robot Care Systems op om het concept naar de markt te brengen. Het bedrijf telt nu rond de twintig werknemers.

Afgelopen jaar voerde de Sint Maartenskliniek een pilot met het apparaat uit voor looprevalidatie. Patiënten blijken met Lea veilig en zelfstandig, en daarmee vaker loopoefeningen te kunnen doen. Het apparaat kan naar de gebruiker toekomen, obstakels vermijden, en bepalen hoeveel steun er gegeven moet worden bij het (op)staan en lopen. ‘We hebben in de Sint Maartenskliniek gezien dat Lea ook ondersteunt bij de stabiliteit van de houding en beweging van de revalidant, en ze kan ook helpen om het looptempo te doseren wat een stukje extra veiligheid geeft voor de revalidant’, vertelt Nydia van As, coördinator paramedici van de Sint Maartenskliniek. ‘Het kunnen dansen met Lea is ook absoluut een leuke toegevoegde waarde!’

BCe24 save the date