Alexander Pil
30 June 2006

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat het halfgeleiderlandschap de komende tien jaar drastisch gaat veranderen. ’De industrie is verre van stabiel en op weg naar een turbulente periode‘, aldus Jim Tully, vicepresident en onderzoeksleider bij de marktanalist. Gartner hangt zijn voorspellingen op aan vijf grote trends: de aanhoudende integratie via de wet van Moore, de groeiende kosten en schaalgrootte van productielijnen, de invloed van consumentenmarkten, de toenemende macht van serviceproviders en de nieuwe technologieën.

De wet van Moore is een van de bekendste concepten in de halfgeleiderwereld. ’Het probleem is dat de marktgroei afneemt terwijl de kosten juist stijgen‘, zegt Tully. ’De aanhoudende integratie betekent complexere schakelingen en hogere ontwerpkosten. Bedrijven moeten deze kosten uitsmeren over hun eindgebruikers. Dat leidt dus tot meer algemeen bruikbare chips.‘ Gartner zet zijn kaarten daarom op platformen zoals Nexperia van Philips en Omap van Texas Instruments. De marktvorser denkt ook dat een aantal chipmarkten zal verdwijnen als afzonderlijke gebieden omdat de functies worden geïntegreerd in grotere IC‘s. Een gevolg is dat er in 2016 meer dan 350 halfgeleiderleveranciers minder zullen zijn.

De tweede trend is dat schaalgrootte toeneemt. Productielijnen worden groter en duurder. Volgens Tully zullen chipfabrikanten daarom groeien via acquisities en fusies. Ook kiezen meer IDM‘s voor het fabless-businessmodel of delen hun productie. Verder vraagt deze tendens om standaardisatie. ’Minder chipfabrikanten en meer basisproducten‘, legt Tully uit. Concurrentie blijft wel bestaan, zodat de prijzen laag blijven. Het effect is dat het aantal bedrijven dat nieuwe fabs bouwt in 2016 is gehalveerd. Foundry‘s zullen meer marktaandeel krijgen, van 24 procent dit jaar naar 35 procent in 2016.

De derde trend is de invloed van de consument. Nu al ziet Gartner een verschuiving van militaire naar business- naar consumententoepassingen als marktdrijvers. De markt is echter zwaar, onvoorspelbaar en gedreven door rages. Een korte time-to-market en een uitgebreid pakket producten zijn daarom cruciaal. Gartner verwacht een groei van consumentenelektronica met applicatiespecifieke standaardproducten (ASSP‘s).

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

Verder ziet Gartner dat de macht van de serviceproviders toeneemt. Zat vroeger de meeste waarde in de hardware, in de toekomst verschuift dit naar dienstverlening. Apparaten zijn steeds meer met elkaar verbonden en daardoor ook beter toegankelijk voor serviceproviders. Zij krijgen de controle over architectuur, specificaties en levensduur.

De laatste ontwikkeling is de opkomst van nieuwe technologieën. De belangrijkste vraag is hoeveel spelers de overgangen zullen overleven, aldus Tully.