Karlijn Raats
12 December 2007

IC-producenten houden steeds meer hun hand op de knip. Ze investeerden dit jaar 3 procent meer dan in 2006, terwijl de de toename vorig jaar nog op 18 procent lag. In 2008 dalen de investeringen zelfs met 5 tot 14 procent, afhankelijk van Intels en Samsungs plannen. Dit voorspelt marktonderzoeker IC Insights.

De trend beperkt zich niet tot de halfgeleidermarkt. Volgens IC Insights is een keerpunt bereikt op het gebied van winstmarges. Begin dit jaar gaven zowel General Motors als Ford te kennen hun voertuigenproductie drastisch terug te schroeven, terwijl ze in een felle concurrentiestrijd zijn verwikkeld met onder meer Toyota. Beide autofabrikanten hadden blijkbaar het punt bereikt waarop zij liever marktaandeel verliezen dan door te gaan in dit weinig weinig winstgevende segment en de marges nog verder onder druk zetten.

Hetzelfde speelt bij de Taiwanese halfgeleiderproducent UMC. Dat gaf in oktober aan zijn investeringen in vernieuwingsprojecten volgend jaar drastisch terug te brengen. Naar IC Insights‘ mening geniet het behalen van hogere winsten nu de voorkeur boven marktaandeel vergroten. De marktvorser verwacht dat andere grote chipfabrikanten UMC‘s voorbeeld zullen volgen in 2008. Dat DRam-producenten in 2006 hun uitgaven met 44 procent verhoogden, moesten zij uiteindelijk bekopen met een prijskeldering dit jaar. Dit zijn naar verwachting dan ook de bedrijven die volgend jaar het meeste gaan bezuinigen.

Alle hoop van de halfgeleidermachinebouwers is nu gericht op Samsung en Intel, die hun plannen voor volgend jaar nog bekend moeten maken. Intel verlaagde zijn budget dit jaar met 15 procent. Samsung liet juist een stijging van maar liefst 22 procent zien, waarmee het 5,67 miljard euro uitgaf, 41 procent van de omzet.

 advertorial 

8-bit Microcontrollers Still Anchor the Majority of Embedded Designs Today

They are tiny, but vitally important. The market for 8-bit microcontrollers continues to grow strongly as a key part of the drive to digitalisation, highlighted by the current chip shortages. Read more about Microchip’s 8-bit devices.