Paul van Gerven
12 March 2018

Dit weekeinde zijn er opnieuw een paar zetten gedaan op het multidimensionale schaakbord dat de Broadcom-Qualcomm-deal is. Een nieuwe speler heeft de arena betreden, een oude is min of meer van het bord gehaald, terwijl de aanvallende partij een race tegen de klok is aangegaan om van nationaliteit te wisselen. Pionnetje NXP staat nog steeds klem.

De nieuwe speler die zich heeft gemeld, is Intel. De processormaker die sinds kort Samsung boven zich moet dulden als grootste chipfabrikant ter wereld is niet bijzonder succesvol in het rf-segment, maar heeft nog altijd grote ambities op 5g-gebied. Daardoor zit het bedrijf in zijn maag met de Broadcom-Qualcomm-monstercombinatie. Zo erg, dat het overweegt zelf een bod op Broadcom uit te brengen om de deal te dwarsbomen, meldt The Wall Street Journal.

Intel_45nm

Uitgerangeerd op het bord is Paul Jacobs. De zoon van Qualcomm-oprichter Irwin Jacobs, voormalig ceo en tot voor kort executive chairman legt zijn operationele taken neer en draagt het voorzitterschap over. Hij blijft wel lid van de raad van commissarissen. Deze move moet het vertrouwen van beleggers in Qualcomms management versterken.

Broadcom zet ondertussen alles op alles om blokkades bij de Amerikaanse overheid weg te nemen. Het beoogt op 3 april aanstaande officieel een Amerikaans bedrijf te zijn, twee dagen voor de aandeelhoudersvergadering waar wordt gestemd over het lot van Qualcomm. Vrijdag stuurde Broadcom bovendien een brief naar het Congres om nogmaals zijn investeringsagenda ten aanzien van 5g te benadrukken. In Washington wordt daar openlijk aan getwijfeld, vooral met het oog op concurrentie uit China.

BCe24 save the date

Zeker nu president Trump op een handelsoorlog aanstuurt, is het niet uitgesloten dat China ook zijn toezichthoudende organen in de strijd gooit. Vanuit de optiek dat alles wat slecht is voor Qualcomm goed is voor Huawei (ook een grote speler in 5g) kan het Chinese ministerie van Handel de overname van NXP traineren of blokkeren.

Aandeelhouders NXP hebben ondertussen nog steeds geen haast met het inleveren van hun stukken. Afgelopen vrijdag was negentien procent van de aandelen aangemeld, waar zeventig procent het minimum is. Voor de verhoging van het bod stond de teller echter op anderhalf procent.