Nieke Roos
18 December 2006

Mentor Graphics treedt toe tot het klokloos-ecosysteem van Handshake Solutions. De toolleverancier breidt zijn Fastscan-gereedschap uit zodat gebruikers er de asynchrone IC-ontwerpen van de Philips-dochter mee kunnen testen. Op hun beurt voegen de Eindhovenaren zich bij Mentors Opendoor-programma voor designtools. Door nauwer samen te werken, willen de partners de testoplossingen voor klokloze chips verder verbeteren. ’Met vertrouwde, commercieel beschikbare gereedschappen halen we dezelfde dekkingsgraad als voor synchrone ontwerpen‘, aldus Handshake-CTO Ad Peeters.

Fastscan is een van de meest gebruikte tools voor de automatische generatie van testpatronen. De overeenkomst tussen Handshake en Mentor verbreedt het toepassingsgebied van de software naar asynchrone IC‘s die zijn ontworpen en geoptimaliseerd met de Timeless Design Environment (Tide) uit Eindhoven. Dit pakket is compatibel met standaard EDA-tools, waardoor het eenvoudig is aan te leren. De omgeving is verkrijgbaar in een commerciële versie en twee academische uitgaven (Tide AE en Tide AE Lite).

ARM996HS
De klokloze Arm996HS van Handshake Solutions verbruikt minder stroom en produceert minder straling dan conventionele ontwerpen.

Handshake Solutions is een businesslijn binnen Philips Technology Incubator. Dit onderdeel bevat bedrijven die worden gerund als start-ups, met Philips als kapitaalschieter. Handshake richt zich op ontwerpkennis voor energiezuinige asynchrone chips, die zonder klok werken. Bovendien schakelen delen van het circuit zichzelf uit als ze hun deel van het karwei geklaard hebben, waardoor ze geen stroom meer verbruiken. De energie die dit bespaart, kunnen ontwerpers gebruiken om meer functionaliteit te creëren.

Doel van het Handshake Technology Ecosystem is om complete klokloze ontwerpoplossingen aan te bieden door aanbieders van opleidingen, designhuizen, EDA-bedrijven, IP-leveranciers en toolverkopers te verenigen. Zo heeft Mentor onder meer gezelschap van IC-ontwerper Bruco uit Weerselo. Andere deelnemers zijn het Engelse Doulos, het Amerikaanse GDA Technologies, de Japanse Industrial Solutions-divisie van IBM en het Ierse Silicon & Software Systems (S3).