Pieter Edelman
9 November 2006

Philips-spin-off Handshake claimt dat zijn klokloze microcontrollertechnologie in gebruik is in 80 procent van de elektronische paspoorten wereldwijd. Naar verwachting zullen dat er in 2007 zo‘n 50 miljoen zijn. In de jaren daarna groeit de markt explosief. Het Visa Waiver Program van de Amerikaanse regering speelt hier een belangrijke rol in. Vanaf 26 oktober moeten landen die hierbij aangesloten zijn elektronische paspoorten uitgeven. Daarmee kunnen reizigers de VS zonder visa binnenkomen voor periodes korter dan 90 dagen. België en Nederland hebben zich bij dit programma aangesloten.

0611917185800
Viervijfde van de paspoorten met elektronische kenmerken opgeslagen op een chip heeft technologie van Handshake aan boord.

De controllers in de paspoorten zijn verantwoordelijk voor het ophalen van de biometrische gegevens van het niet-vluchtige geheugen zoals vingerafdrukken of foto‘s. Een paspoort of identiteitskaart heeft slechts een gering energiebudget. De microcontrollertechnologie van Handshake is hier uitermate geschikt voor omdat het zeer zuinig met energie omspringt. Door het weglaten van een interne klok verbruiken alleen de onderdelen die daadwerkelijk een taak uitvoeren stroom. Het bedrijf claimt dat zijn technologie zo zuinig is dat er nog ruimte over is voor cryptografische functies.