Nieke Roos
8 May 2006

Philips-dochter Handshake Solutions heeft een bedrijvennetwerk opgezet rond zijn asynchrone IC-technologie. Doel is om complete klokloze ontwerpoplossingen aan te bieden door aanbieders van opleidingen, designhuizen, EDA-bedrijven, IP-leveranciers en toolverkopers te verenigen. Eerste deelnemers aan het Handshake Technology Ecosystem zijn Bruco Integrated Circuits uit Weerselo, GDA Technologies uit het Californische San José, het Ierse Silicon & Software Systems (S3) en de Japanse Industrial Solutions-divisie van IBM.

Handshake Solutions is een businesslijn die valt onder Philips Technology Incubator. Dit onderdeel bevat bedrijven die worden gerund als start-ups, met Philips als kapitaalschieter. Handshake richt zich op ontwerpkennis voor asynchrone IC‘s. Dit soort chips heeft geen klok. Bovendien verbruiken inactieve onderdelen geen stroom, doordat het betreffende blok zichzelf uitschakelt zodra het zijn deel van het karwei heeft geklaard. De energie die dit bespaart, kunnen ontwerpers gebruiken om meer functionaliteit te creëren.

Onlangs introduceerde Handshake zijn eerste asynchrone processor. Experimenten hebben uitgewezen dat deze Arm996HS 2,8 keer minder stroom vreet dan zijn synchrone broertje Arm968-ES en dat de energiepieken 2,4 keer lager zijn. Ook blijkt de chip een aanzienlijk lagere EMI te hebben, wat de kosten voor afscherming en verpakking weer aanzienlijk reduceert. Deze eigenschappen maken de Arm996HS bij uitstek geschikt voor automotive, medische en diep ingebedde besturingstoepassingen.

Handshake_Arm996HS_web
Philips Handshake Solutions is een ecosysteem gestart rond zijn klokloze IC’s.

’De Handshake-technologie is een oplossing voor een aantal klassieke ontwerpproblemen en biedt onze klanten geavanceerde designs met een snelle doorlooptijd‘, verklaart IC-designer Bruco zijn toetreden tot het ecosysteem. Leverancier van EDA-diensten en IP-oplossingen GDA wil met de asynchrone chips de markt voor consumentenelektronica en mobieltjes bedienen. Aanbieder van ontwerpservices S3 werkt al een paar jaar met Handshakes architectuur en is er eveneens zeer over te spreken. IBM Japan Industrial Solutions is door zijn deelname de eerste en tot nu toe enige aanbieder van klokloze designoplossingen in het land van de rijzende zon.

Techwatch Books: ASML Architects

Om de groei van het netwerk te stimuleren en kennisoverdracht te bevorderen, ontwikkelt Handshake diverse hulpmiddelen, waaronder een internetsite. De Eindhovenaren leveren al een gestructureerde methodiek voor klokloos ontwerp in een commerciële omgeving. Deze aanpak maakt gebruik van designdiensten, standaard IP-blokken en tools die uitvoerig in de praktijk zijn getest.