Paul van Gerven
17 March 2011

Ballonkatheters met geïntegreerde sensoren en elektronica kunnen hartoperaties aanzienlijk vereenvoudigen, schrijven onderzoekers van de University of Illinois in Nature Materials. De ballon die zij vervaardigden, geeft meer waardevolle informatie aan artsen, terwijl het aantal instrumenten dat moet worden ingebracht bij de patiënt kan worden teruggebracht.

Bij een van de eenvoudigste soorten hartoperaties wordt een vernauwde ader weer opgerekt door een ballonnetje op te blazen. De behandeling van hartritmestoornissen is ingewikkelder. De arts spoort cellen op die de pas samenknijpen en doodt die met een radiopuls waarvoor een apart instrument nodig is. Zo zijn er vele operaties waarbij twee of meer instrumenten door de bloedvaten moeten worden gemanoeuvreerd.

ballon_heart_02_web
De hartballon van John Rogers maps and zaps.

Door de ballon te voorzien van rekbare elektronica kan het team van materiaalwetenschapper John Rogers verschillende functies integreren op één instrument. Het was echter niet eenvoudig om zowel de mechanische eigenschappen van de ballon en de elektrische eigenschappen van de elektronica te behouden. Het lukte uiteindelijk met een bekende strategie: duizend keer dunnere halfgeleiders gebruiken dan normaal en de bedrading in een meanderend patroon aanleggen. De ballon kan volledig reversibel 300 procent in volume toenemen zonder functieverlies.