24 April 2013

Hemics neemt Demcon uit Enschede in de arm voor het marktrijp maken van zijn technologie om de ontstekingsgraad van de hand- en polsgewrichten bij artritispatiënten te monitoren. Eerder deze maand zei de Philips-spin-off – die voorheen bekend staat onder de naam Akeso – op een marktintroductie aan de eind van dit jaar te mikken.

Het bedrijf wil een lichte, compacte, gebruiksvriendelijke en betaalbare scanner ontwikkelen voor de reumatologenpraktijk. Ontsteking leidt tot permanente schade aan de gewrichten, maar de medicijnen hiertegen zijn vaak duur en niet zonder bijwerkingen. De ontstekingsactiviteit is dus een belangrijk gegeven om de behandeling af te stemmen.

Op het moment wordt deze in kaart gebracht door bloedtest, het voelen aan de gewrichten en vragenlijsten. De Hemics-technologie gebruikt een optische methode die de ontsteking karakteriseert aan de hand van de bloeddoorstroming in 22 gewrichten. Dit levert minder pijn op voor de patiënt en geeft sneller nauwkeurige resultaten. Als bijkomend voordeel hoeft de test niet uitgevoerd te worden door de reumatoloog zelf.

Demcon zal het leeuwendeel van het industriële ontwerp voor zijn rekening nemen: de elektronica, mechanica, optica en embedded software. Aan het begin van de zomer moet er een demonstrator zijn. Op lange termijn wil Hemics de technologie ook geschikt maken voor huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en verzorgingstehuizen. Patiënten zouden daardoor vaker kunnen meten en de aandoening zodoende beter kunnen managen.