22 April 2008

Actieve aandeelhouder Hermes haalde deze week hard uit naar het management van ASM International. In het Financieele Dagblad noemt Farhad Moghadam, die Hermes voorgedraagt als CEO voor ASM International, Chuck del Prado ongeschikt om de toppositie bij de Nederlandse chipmachinefabrikant te bekleden.

’Het bedrijf heeft jarenlang verlies gemaakt‘, zegt Moghadam in het FD. Hij merkt op dat ASMI het afgelopen jaar alleen met licentieverkoop een optische minimale winst heeft behaald. Moghadam haalt hard uit naar Chuck del Prado, die zijn vader onlangs opvolgde als CEO van het bedrijf. ’Chuck del Prado was jarenlang onderdeel van dat management. Hij was verantwoordelijk voor de Verenigde Staten toen ASMI de belangrijkste klant verloor. Als je een klant van 600 miljoen, die van nature niet wil veranderen van leverancier, weet kwijt te raken, dan heb je het echt verprutst. Niemand in Chucks organisatie zat er genoeg bovenop. Hij lag ’s nachts niet wakker om zijn klanten te behouden‘, aldus Moghadam.

Hermes en Fursa schuiven Moghadam deze week met David Wang naar voren als belangrijkste kandidaten voor ASMI‘s nieuwe bestuur. Wang zou de post van president-commissaris moeten gaan vervullen. Aandeelhouders beslissen tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 21 mei over deze voordracht. Uit stukken van beurstoezichthouder AFM bleek deze week ook dat Hermes zijn belang in ASMI heeft verhoogd tot ruim 15 procent.

Moghadam verwacht ASMI‘s omzet in drie jaar tijd te kunnen verhogen van ongeveer 450 miljoen naar 750 miljoen euro. Daarvoor moet de cultuur van het bedrijf rigoureus om, meent Moghadam. Hij zegt dat een andere beloningsstructuur nodig is. ’Een veel te klein gedeelte van het management verdient op dit moment aan eventuele waardecreatie‘, wijst hij in het Financieele Dagblad op Arthur del Prado, die een belang heeft van 21 procent in de machinebouwer. De rest van het topmanagement heeft volgens Moghadam verwaarloosbare optiepakketten. ’Iedereen met een materiële invloed op het succes van het bedrijf moet kunnen meedelen.‘ Volgens Moghadam gaat het om ongeveer honderd personen, grotendeels bestaande ASMI-managers.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.