Vanuit Alten zijn consultants Richard van Berkel en Joshua van der Heijden werkzaam bij Heliox. Samen met hun collega’s daar zorgen ze ervoor dat de software voor laadoplossingen de dynamiek en snelheid van de markt voorblijft.
Heliox is gespecialiseerd in powerconversietechnologie. Het bedrijf uit Best ontwikkelt oplossingen voor marktsegmenten als solar, medisch, displays en audio, maar ook high-power laadsystemen voor elektrische voertuigen. Mede door de enorme toename van projecten in Europa is het personeelsbestand sterk gegroeid.
Door zich innovatief en dynamisch op te stellen, kan Heliox snel reageren op vragen vanuit de markt. Daarnaast garandeert het een optimale total cost of ownership én een hoge betrouwbaarheid. Juist door deze dynamiek en snelheid is het werk van een software-engineer bij Heliox erg gevarieerd. De ene dag denken we na over hoe we onze laadoplossingen nog betrouwbaarder kunnen maken, de andere dag praten we met een nieuwe klant over weer een nieuwe laadinterface.

Maandag
Vanochtend is een van de spannendste momenten voor het implementatieteam van Heliox: het grootste Europese project met volledig elektrische bussen gaat live. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt zodat vandaag 43 laadpunten in gebruik kunnen worden genomen. Hiermee zetten we de eerste grote stap in het laden van de toekomst.
We maken onderscheid tussen zogeheten opportunity– en depot-laadpunten. Opportunity charging is kortstondig laden met een hoog vermogen (300 kW), typisch op de route van een stadsbus. Depot-laden gebeurt ’s nachts in de remise met een lager vermogen (50 kW). Beide gaat via een automated coupling device (acd). De acd-variant die we gebruiken voor het Europese project is een pantograaf zoals je die ziet op treinen maar dan gemonteerd op het dak van de bus. De pantograaf gaat op verzoek van de buschauffeur omhoog en maakt dan contact met een laadkap die verbonden is met het laadsysteem.
Het is zeker niet de eerste keer dat we een opportunity- en depotlader in gebruik nemen in combinatie met een dakgemonteerde pantograaf. Het project is wel dusdanig groot dat we vandaag alle zeilen bijzetten om er zeker van te zijn dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Vandaag ontwikkelen we niet alleen nieuwe software, maar bieden we ook ondersteuning aan het implementatieteam en helpen we buschauffeurs – die gewend zijn om diesel te tanken – hun bus op te laden bij een van onze laders.
Dinsdag
Dinsdag zijn we te vinden in Finland. Daar leveren we een project op met een nieuw type acd, de zogeheten Oppcharge-pantograaf. Deze zit niet gemonteerd op het voertuig zoals de gewone uitvoering maar op een laadmast. De Oppcharge-pantograaf komt op verzoek van de chauffeur naar beneden en maakt dan contact met geleiderails op het dak van de bus.
Vóór het omlaagkomen is er geen fysiek contact tussen bus en lader. Daarom passen we draadloze communicatie toe, in combinatie met een handshake-protocol. Met dit systeem vertelt de Oppcharge-pantograaf aan de bus wat zijn status is. Op zijn beurt gebruikt het voertuig de communicatie om de pantograaf te laten zakken of juist in te laten klappen wanneer het laadproces voltooid is.

Woensdag
We zijn te gast bij de grootste busbouwer van Scandinavië. We willen er zeker van zijn dat de combinatie bus en laadoplossing foutloos werkt. Na het nodige voorbereidende werk, het schrijven van wederom nieuwe software en het uitvoeren van diverse tests is het doel vandaag om een opportunitylader in bedrijf te stellen met een Oppcharge-pantograaf en te testen in combinatie met de Scandinavische bus.
Na een lange dag hard werken kunnen we deze succesvol afsluiten. Met positieve testresultaten en succesvolle laadsessies kunnen we erop vertrouwen dat de combinatie bus en laadoplossing ook bij de klant goed zal functioneren. ’s Avonds pakken we het vliegtuig terug naar Nederland.
Donderdag
Vandaag zitten we weer warm achter ons bureau met een heerlijke bak koffie. Op de planning staat de implementatie van de nieuwste versie van OCPP, het Open Charge Point Protocol. Dit is een applicatieprotocol voor de communicatie tussen de lader en een centraal managementsysteem. Doordat de Heliox-laders OCPP ondersteunen, hebben klanten keuze uit diverse centrale managementsystemen en voorkomen we een vendor lock-in. Het grote voordeel van een centraal managementsysteem is dat klanten, maar ook wij, niet fysiek naar een lader hoeven om gegevens uit te lezen. Hierdoor kunnen we eventuele problemen snel en gemakkelijk op afstand verhelpen. Daarnaast heeft het systeem nog veel meer nuttige mogelijkheden.
Vrijdag
Een nieuwe dag met nieuwe uitdagingen. Een klant in het Verre Oosten wil een voertuig- en ladersysteem uitrollen dat autonoom opereert, zonder menselijke tussenkomst. In dit geval worden elektrische bussen vervangen door autonome voertuigen die zelfstandig moeten kunnen laden. Daarbij zullen ze geen gebruik maken van een pantograaf maar van nieuw type acd: een uitschuifbare connector die verwerkt zit in de laadoplossing. Op verzoek van het voertuig zal de connector uitschuiven om verbinding te maken zodat het laadproces kan starten. Een nieuwe type acd betekent ook dat de aansturing anders is en dat we weer nieuwe software implementeren.
Het hele systeem – autonome voertuigen en laders – zal automatisch op afstand worden aangestuurd via een centraal managementsysteem en OCPP. Doordat het systeem onderdeel is van een kritieke infrastructuur, hebben we te maken met strenge security-eisen. Sterke encryptie van het netwerkverkeer tussen de laders en het centrale managementsysteem is hierbij een must have om derden buiten te houden.
De inbedrijfstelling volgt op korte termijn. Wij kijken alweer uit naar het volgende spannende moment in onze carrière.