Joost_Backus_04

Joost Backus is oprichter en CEO van Notthefly Mobile Entertainment.

9 March 2007

Zojuist zag ik de keynote van Steve Jobs (zie www.apple.com): Saint Jobs op zijn best. Ze hebben bij Apple weer iets gedaan waar heel Europa alleen van kan dromen. De goede oude mobiele telefoon hebben ze zo goed gereëngineerd, aangepakt, uitgedacht en verbeterd dat het werkelijk ongelooflijk is. Blackberry, Motorola, Nokia en Samsung zijn allemaal op hun nummer gezet. Symbian OS verbleekt tot een totaal prutssysteem. Apple was dedicated iets goeds en visionairs te maken, de rest was alleen bezig iets verkoopbaars in elkaar te knutselen. Philips heeft miljarden gedumpt in de verovering van de mobieltjesmarkt. Door gebrek aan diepte, inzicht en innovatiekracht hebben ze dat geld echter gewoon verspeeld.

Kijk eens hoe dat allemaal hier in Nederland gaat. De Slaapkamer van Koopwandel heeft geen enkele visie buiten statistieken voor patatbakkers. De opleidingen zijn verworden tot een grote Googlebloop. Het genitpick tussen steden, regio‘s, provincies en landen is onfris en zo stroperig als dikke Glorix. Niet om aan te zien en dodelijk voor enige echte vooruitgang. Grootse dingen ontstaan hier niet. Wim Hendriksen zei het al: het onderwijs moet stukken beter. Een hbo-opleiding is zodanig gekrompen dat veel hbo‘ers al lang niet meer mee kunnen in de internationale cutthroat, fast-paced markt. In ons land is de consensusziekte te ver doorgewoekerd en het maaiveldsyndroom is te uitgestrekt doorgegroeid.

Ik ben er heel negatief over dat wij als doe-maar-gewoon-handelsland en met een natie als China in onze nek nog een nieuwe wereldwijde innovatie-impuls kunnen ontketenen. Kijk om je heen, kijk naar de tv: wat een evident gebrek aan kennis en talent. Worden we als Nederland eigenlijk niet te klein, te dom en commercieel te minkrachtig om mee te doen in de wereldeconomie?

Apple doet voor hoe ware creativiteit van de beste tech- en creageesten ter wereld Nokia het nakijken geeft. Het door Jobs afgedwongen keiharde slavendrijverachtige individuele werk bewerkstelligt bijna een revolutie. Europa is daarvoor te slap en te week. Wij zijn slechts onbeduidende stofjes in een universum van onbeschrijflijk veel getalenteerdere personen in de wereldwijde competitie. Helaas hoor ik zelf ook niet tot die talentmoguls. Jammer. Voor een bedrukkende visie over globalisering lees bijvoorbeeld ’De aarde is plat‘ van Thomas Friedman er eens op na.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

De complete vetpensvlekverdomming is al jaren geleden begonnen. In een recente tv-enquête bleek dat jongeren al niet meer weten waar de uitdrukking ’een rib uit mijn lijf‘ vandaan zou kunnen komen. Bijbelkennis: zero. Boekenkennis: nihil. Feitenkennis door een vermoord schoolsysteem afwezig. De innere Werte gaan niet verder dan de Febo en giftige blaat door roddels zuigende klojo‘s in Bunskoek-ondersteunde zeikshows op Reutel 4, 5 of Nihiltalpa. Maar genoemde jongidioot zonder ribkennis heeft wel een Hilfucker-jasje aan, want merkonderscheidend vermogen heeft-ie wel.

De grote vraag is of het nu helemaal mis wat ik hier opschrijf. Ben ik in een doorgedraaide negatieve doldrum geraakt? Ontzenuw het eens. Beste lezer, breek me totaal tot aan de tenen af dat ik ongelijk heb. Zeg me dat het niet zo is in Nederland. Ik bid u, geef me voorbeelden van excellentie, economisch stormsucces en grootsheid zonder grenzen in design, product, opbrengst en verhaal. Ik snak er naar om geïnspireerd te worden.